Pavlova.....latest resepi utk hidangan keluarga
Nama macam Italiano je...Pavlova ni sebenarnya kek telur bakar plus strawberry and grapes and lot of sugar...hahahaha
Pavlova de amor |
- 4 white egg
- 1 cup of castor sugar
- 1 table spoon of cornflour
- 1 teaspoon of vanilla essence
- 1 teaspoon of cooking vinegar (cuka makan le ni)
- 1 table spoon of Meals Shake
Sediakan loyang ye puan2...ambil baking paper dlm drawer dapur tu dan lorekkan bulatan berdiameter 8inci...terbalikkan kertas...oven kasi panas dgn api bawah 170 C...bila adunan dah masuk kemudian nanti, turunkan suhu kpd 100 - 120 C shj.
Pukul putih telur (jgn bg nangis pulak pukul tu) dgn kelajuan maksima hingga putih gebu...gula masuk sikit2 sambil memukul adunan hingga kental...cornflour,vanilla essence dan vinegar tu disatukan dlm mangkuk kecil dan dikacau rata...bila dah rata,masukkan ke dalam adunan telur tadi dan digaul rata lagi...dan tidak dilupakan masukkan Meals Shake tadi utk mendapatkan aroma vanilla yg menyegarkan dan menyihatkan
Letakkan adunan ni diatas baking paper dan ratakan...jgn tebal2 dan nipis2...sedang2 je ketebalannya...bakar dalam oven selama 1 jam pd suhu 100-120 C sehingga permukaan Pavlova ini kering dan keras...bila sudah kering dan keras...switch off oven tu dan sejukkan Pavlova ini di dalam oven dgn meregangkan sedikit pintu oven tu...
Utk bahan hiasan pula:-
- Whip Cream (yg jenis spray lagi bgs)
- Kiwi,Grapes,Peach,Strawberry (potongan tu mengikut citarasa masing2)
Segala lagi, dgn kudrat yg masih ada...pukul Whip Cream tu dgn kelajuan maksima (lbh kurang 3km/j)...kalau yg jenis spray tu...spray je atas Pavlova yg keras tu...hiaskan dgn buah2 di atas secara kreatif dan inovatif...then sejukkan dalam peti sejuk....
last sekali...selepas sejuk...sediakan pinggan dan sudu...dan lihat betapa cepatnya kek ni habis dimakan anak2...
No comments:
Post a Comment